On marraskuu ja pimeää. Minua, tanssinopea, väsyttää. Joululomaan on vielä monta pitkää viikkoa. Mieluiten kääriytyisin kotona vilttiin ja lukisin puoliunessa lempeitä sanoja lepäämisestä.

Myös oppilaita väsyttää. Juuri nyt he katsovat minuun apaattisina tanssisalin lattialta. He odottavat motivaatiota, energiaa, innokkaita ideoita – mitä tahansa, mikä nostaisi meidät kaikki tästä hämärästä horroksesta. Ajattelu on tänään tahmeaa, mutta tahdonvoimalla hymyilen. Tästä se taas jotenkin lähtee.

Ja lähteehän se, joka päivä. Tätä on sitoutuminen.

Sitoutuminen ei kuulu nykykulttuurin trendeihin. Sen sijaan meitä rohkaistaan elämään hetkessä. Sitoutuminen vaatii sinnikkyyttä, pitkäjänteisyyttä ja tahtoa silloin, kun tekisi mieli jo antaa periksi. Toisin sanoen kaikkea sitä, millä opettajat ja kasvattajat haastavat itseään joka päivä.

Opettajan ja kasvattajan työssä, tapahtui se sitten päiväkodissa, koulussa, harrastusmaailmassa tai kotona omien lasten parissa, saa päivittäin paitsi toteuttaa itseään, myös poistua mukavuusalueeltaan. Tehtävä saa meidät ponnistelemaan vastuullemme uskottujen parhaaksi silloinkin, kun se ei enää yhtään nappaisi.

Kaikenikäiset oppilaat osaavat kyseenalaistaa ja vaatia opettajaltaan paljon. Ja me olemme valmiit antamaan parhaamme, koska olemme sitoutuneet heihin ja työhömme.

Sitoutumisen lisäksi kasvattaja tarvitsee armollisuutta sekä itseään että oppilaitaan kohtaan. Armollisuus käsitetään usein luovuttamisena, mutta entä jos se onkin yksi sitoutumisen tärkeimmistä apuvälineistä?

Aina ei opena onnistu eikä kasvattajana loista. Huono päivä ei silti tarkoita lopullista epäonnistumista. Siksi huomennakin saa nousta ylös ja ryhtyä työhön, joka haastaa ja valloittaa.

Armollisuuden ansiosta sitoutuminen ei olekaan taakka, vaan lopulta se palkitsee niin open kuin oppilaatkin. Jossain vaiheessa taas onnistumme ja pääsemme yhdessä eteenpäin.

Oppilaidenkin kanssa voi lukea, maalata tai vaikka tanssia lempeitä sanoja lepäämisestä. Samalla voi opastaa sitoutumiseen ja armollisuuteen luovuttamisen sijaan. Kiitos ope, kun sitouduit tänäänkin!

 

Kirjoittaja on akateemisesti koulutettu luova freelancer, parantumaton maailmanparantaja sekä kirjojen ja teen ystävä.

© Suomen Kristillinen opettajaliitto ry 2020