Kouluilla on tarkat ohjeet uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisen suhteen. Törmäyksen sattuessa keskustelu kuitenkin ryöpsähtää ulos kouluista, sillä aihepiiri kiinnostaa ja herättää tunteita. Se onkin tärkeää, sillä lopulta asia koskee kaikkia. Yhteiskunnallinen keskustelu paitsi muokkaa yleistä mielipidettä, se myös ohjaa vähitellen tulkintaa oikeuksista ja velvollisuuksista. Tässä tapauksessa kyse on erityisesti uskonnonvapaudesta ja siitä, mitä se tarkoittaa.
Moni koulu tuntuu olevan varpaillaan kristillisyyden kanssa, jotta väärintulkintoja ei pääsisi vahingossakaan tapahtumaan. Kukaan ei halua kielteistä julkisuutta tai korvausvaatimuksia. Loppusyksystä eräässä koulussa päädyttiin tästä syystä jopa perumaan klassisen musiikin konsertti kohun saattelemana. Asiaa kritisoitiin ylilyöntinä, mitä se toki olikin, mutta kiinnostavaa on, mistä tämä reaktio kertoo. Kohusta heräsi jälleen Suvivirrestäkin tuttu keskustelu siitä, mikä on kulttuuriperimää ja mikä uskontoa.
Koulukeskustelun taustalla häilyy usein virheellinen ajatus siitä, että uskonnoton maailmankuva olisi jotenkin uskonnollista neutraalimpi. Tosiasiassa jokainen päätöksemme pohjautuu johonkin arvoon ja jokainen arvomme johonkin taustaperiaatteeseen tai uskomukseen. Suomalaisessa yhteiskunnassa päätösten tausta-arvot kumpusivat pitkään kristillisestä uskosta. Moni torjuu nykyään kristillisen maailmankuvan vanhanaikaisena ja tunkkaisena, mutta jättää samalla huomioimatta, että muun muassa koululaitoksesta, tasa-arvosta ja heikoimmistaan huolehtivasta hyvinvointivaltiosta on kiittäminen kristillistä maailmankatsomusta. Kaikkien ei tarvitse olla kristittyjä, mutta ylilyöntien välttämiseksi historiansa on hyvä tuntea.
Tyhjä tila täyttää itsensä pian. Mikäli kristillinen arvopohja kielletään, tilalle tulee jotain muuta. Yhteiskunnassamme yleinen mielipide on kallistunut siihen, että Jeesus-laulut eivät ole kaikille sopivia, vaan ne kuuluvat vain heille, jotka uskovat. Tätä ajatusketjua yksioikoisesti seuraamalla on tavallaan loogista, että myös barokkiajan musiikki, joka on historiallisista syistä johtuen tiiviissä yhteydessä kirkollisiin menoihin ja aihepiireihin, tulkitaan yhtäkkiä vaaralliseksi. Asenteellisessa kristillisyyden torjumisessa heitetään kuitenkin pois paljon muutakin kuin uskonto. Sokeasti neutraaliuteen pyrkimällä kadotamme yhteyden kulttuuriimme ja historiaamme.
Nyt kouluihin tuodaan joogaa tai mindfullness-harjoituksia, joita pidetään kaikille sopivana ja hyvinvointia tukevana toimintana. Harva muistaa, että nekään eivät ole syntyneet tyhjiössä, vaan molemmilla on pitkä tausta itäisissä uskonnollisissa traditioissa, hindulaisuudessa ja buddhalaisuudessa. Niiden nykysuosio perustuu uushenkisyyteen, jossa jokainen voi valita oman henkisen polkunsa poimimalla viitteitä eri traditioista kuin tuotteita marketin hyllyiltä. Samalla traditioiden taustat hämärtyvät.
Uushenkisyyden nousu puolestaan liittyy suorituskeskeiseen, yksilöä yhä parempiin tuloksiin puskevaan kulttuuriimme. Kiireen, stressin ja digimaailman lietsomien keskeytysten keskelle kaivataan läsnäolon ja levon hetkiä. Aiemmin kristillisestä maailmankuvasta elämälleen merkityksen saaneet ihmiset ovat tyhjiön edessä hukassa. Moni etsii elämäänsä tarkoitusta oman itsensä kehittämisestä. Oletettu neutraali maailma ei vastaakaan henkisiin tarpeisiin.
Näitä levon hetkiä tarjoaa myös edelleen kristillinen kulttuuri. Rukous, Raamatun lukeminen ja yhdessä laulaminen ovat vanhoja kristillisiä perinteitä, jotka pysäyttävät arjen kiireet, saavat pohdiskelemaan elämän suuria kysymyksiä ja keskittymään läsnäoloon tässä ja nyt. Tällä tavoin aamut avattiin monessa ”tavallisessakin” koulussa vielä 1990-luvulla. Kolmessa vuosikymmenessä niistä on tullut kristillisten koulujen erityispiirteitä, joiden harjoittamisesta muissa kouluissa joutuisi maksamaan kärsimyskorvauksia.
Uskonnonvapaus tulkitaan liian usein vapaudeksi uskonnosta. Jos uskontoja aletaan kitkeä, suomalaisessa kontekstissa on helpoin tarttua kristinuskoon, sillä se yhä läpäisee monia yhteiskuntamme perustoimintoja. Uskonnonvapaus ei kuitenkaan tarkoita vain uskonnottomuuden hyväksymistä. Se tarkoittaa myös vapautta uskoa ja elää vakaumuksensa mukaisesti. Tasapuolisuuden nimissä: jos nykykouluissa Jeesus-lauluista tulee varoittaa, myös esimerkiksi joogan ja mindfullnessin harjoittamisesta olisi syytä tiedottaa. Monessa kristillisessä kodissa nämä uushenkiset ilmiöt nähdään samalla tavalla kouluihin kuulumattomana, oman vakaumuksen vastaisena uskonnollisena toimintana.
Teksti Piia-Maria Aho
© Suomen kristillinen opettajaliitto ry 2024